Prečo káva z pražiarne Coffeein?

Peter Szabo

Majiteľ pražiarne Coffeein,  Peter Szabo, je  nielen náš „dvorný pražiar“, ale aj kamarát, autor úspešnej knihy „Cesta kávy“ a odborník vo svojom odbore. Od počiatku kladie dôraz na viaceré aspekty, ktoré mu zaručujú dobré meno na slovenskom trhu kávy.  Je pedantný vo výbere správnej kávy na praženie, ktorá musí spĺňať náročné kritéria. Akostne dobre až vynikajúco hodnotené kávy na medzinárodných rebríčkoch následne dováža do svojej malej rodinnej pražiarne v Šahách, kde ju ďalej praží a zasiela do ním vybraných kaviarní.

Kaviarne

Tak ako si Peter vyberá dobrú kávu na praženie, je pre neho dôležité v akých prevádzkach sa podáva. Aj vďaka tomu môže Peter ručiť za to, že si jeho kávu môžete vychutnať v naozaj inšpiratívnych priestoroch. Je servírovaná personálom, ktorý sám školí tak, aby sa proces akostne dobre hodnotenej a správne upraženej kávy dostal dôkladnou prípravou až ku konečnému zákazníkovi.

Nová vlna?

Pražiareň Coffeein sa hlási ku 3. kávovej vlne, ktorá prebieha v plnom prúde aj na Slovensku. Čo to vlastne znamená? 3. vlna je hlavne o zachovaní čo možno najviac charakteristík kávy. Kladie sa viac dôraz na pôvod kávovníkov a ich zŕn, vieme viac o farmárovi, ktorý kávu vypestoval a celý reťazec z plantáže až do šálky je tak jasnejší. Veľmi dôležitú úlohu v tomto reťazci zohráva náš pražiar, ktorý pretaví úsilie všetkých ľudí do celku. To, ako bude káva chutiť a voňať, ovplyvní pražiar odtieňom a krivkou praženia. Pri tmavšom pražení sa všetky pôvodné charakteristiky kávy potlačia do úzadia a v chuti cítiť hlavne chuť praženia a karamelizácie cukrov v zrne než samotnú chuť kávy.

Nezávislá kaviareň… je to možné?

Spolupráca s Petrom Szabom a pražiarňou Coffeein nie je pre nás povinnou jazdou, či neslobodným zväzkom. Sme radi, že našu kávu má na starosti človek, ktorý je odborníkom a ručí za kvalitu. Ako sám zvykne hovorievať, nemá čas na to prevádzkovať kaviareň a venovať sa podávaniu dobrej kávy, pretože by nestíhal byť dobrým pražiarom.

Na Slovensku v poslednej dobe vyrástlo veľa pražiarní, či kaviarní s pražiarňou. Samotný stroj na praženie však nezaručuje kvalitný proces praženia a niekedy je spolupráca s odborníkom tou pravou cestou. Tú sme zvolili aj my a veríme, že vám naša káva bude chutiť 🙂

Články

Články o Petrovi, ktoré by Vás mohli zaujímať:

Žiť dva životy

Peter Szabó z pražiarne Coffeein: Ľudia začínajú chápať, že investovať pár eur navyše má zmysel

http://style.hnonline.sk/galeria/2018-praziaren-kavy-coffeein/9ab073e6bcd1cef4ffe4536b74c73bdf?back_url=http://style.hnonline.sk/

https://www.coffeein.sk/detail/317/kniha-o-kave-cesta-kavy/

Peter Szabo

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *